top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKoyle_Belgium

Beruchtste coverband rockt al 25 jaar (HBVL)

Limburgs bekendste en beruchtste coverband rockt al 25 jaar: “Er zijn al een paar huwelijken gestrand door Koyle”Lummen -

Als u ze nog niet live hebt gezien, bent u de afgelopen 25 jaar wellicht weinig buiten geweest. Ruim 1.200 optredens hebben ze op hun palmares, honderden hits knalden uit hun versterkers en elke zaal gaat plat voor hen: dit is Koyle, de bekendste coverband van Limburg.


Nog niet zo lang geleden waren coverbandjes vooral iets voor bruiloften en andere kleinere feestjes. Maar nu lokken steeds meer tributebands - zoals sommige bands liever met een chiquer woord genoemd worden - volle zalen. Dat is ook de weg die Koyle afgelegd heeft, van een keldertje in Boxbergheide (Genk) naar uitzinnige shows tot ver buiten Limburg.

“Wij noemen onszelf gewoon een rockcoverband, want dat is wat we brengen: stevige rock”, zegt bandlid van het eerste uur Roland ‘Rol’ Kellens. “Ik ben er heel toevallig ingerold, via Manuel, de kinesist die mijn moeder thuis kwam behandelen. Hij zei terloops dat hij in een band zong en dat ze nog een bassist zochten. En kijk, 25 jaar later speel ik nog steeds bas en ik moet zeggen: het is tot nu toe al een fantastische rit geweest.”

Black Sabbath, Rage Against the Machine, Motörhead, Deep Purple... het is maar een greep uit het eerste repertoire. “Elke week bleef die lijst groeien”, vertelt Rol. “We zochten daarbij bewust naar tijdloze hits, songs die iedereen kan meebrullen.” In de daaropvolgende 15 jaar bouwde Koyle (van het Engelse coil of spoel, een verwijzing naar de elementen in een gitaar) een stevige live-reputatie op en kreeg het een behoorlijke schare fans achter zich.


The Clash of the Cover Bands

“In 2012 kwam alles in een stroomversnelling”, herinnert Rol zich. “Uit een selectie van 700 bands en na enkele voorrondes hadden we het tot de finale van The Clash of the Cover Bands geschopt, de grootste bandwedstrijd van de Benelux. Die we dan ook nog eens wonnen, als eerste Belgische band ooit. Dat was een onvergetelijke ervaring. Zes bussen vol fans waren ons gevolgd naar een bomvol Poppodium 013 in Tilburg.” Een van de prijzen was de opname van een single, en ook dat werd een schot in de roos. “End of June, een eigen nummer, stond wekenlang in de Nederlandse Mega Top 100. Tja, toen was het hek helemaal van de dam: de aanvragen voor optredens stroomden binnen vanuit heel België, Nederland en zelfs Frankrijk. We deden zo’n 80 concerten op één jaar, soms voor 3.000 tot 4.000 man. Ik herinner me nog dat we 1.400 km onderweg waren voor een optreden in Bordeaux, de volgende dag stonden we al op Genk On Stage.”


Tinnitus

Meer dan 80 concerten op een jaar, dat betekent elk weekend minstens één dag van huis. “Ja, er zijn wel wat huwelijken gesneuveld binnen de band”, grapt Rol. “We hebben allemaal ook een fulltime job. Als je dan nog eens elk weekend on the road bent, weegt dat wel op een relatie.” Het maakte dat er toch wat wissels binnen de band plaatsvonden. Rol is het enige overgebleven lid van de oorspronkelijke bezetting. “Ja, ik ben met 58 de oudste zak”, lacht de Genkenaar. “De ene sloeg een andere muzikale weg in, de andere kon Koyle niet meer combineren met het gezinsleven en Manuel - de eerste zanger - is wegens tinnitus na 21 jaar moeten stoppen.”


Bij rock-’n-roll horen natuurlijk straffe verhalen.“Er vloeit natuurlijk wel wat bier tijdens en na een optreden. Net op de dag dat een kandidaat-manager ons kwam scouten, kregen enkele van onze bandleden het aan de stok met wat zatlappen. Dat escaleerde toen in een serieuze vechtpartij. De enige in ons 25-jarig bestaan, maar wel op het verkeerde moment. Al heeft die manager ons wel onder zijn vleugels genomen omdat we ‘ballen’ hadden. Maar de meeste verhalen kunnen het daglicht niet verdragen”, lacht Rol. “Zoals toen onze drummer Fa in de verkeerde hotelkamer naast een oud koppel was gaan liggen… En in Lichtervelde is er nog een hotel waar Koyle na de eerste overnachting nooit meer binnen mocht.”

Jubileumconcert

Een kwarteeuw Koyle betekent nog lang niet het einde van de band. “We trekken nog altijd veel volk, 2022 was zelfs een topjaar”, zegt Rol. “We gaan dus gewoon voortdoen. Ik heb op mijn ouwe dag nog te veel plezier.”

Zaterdag 14 januari speelt Koyle een jubileumconcert in het Oosterhof in Lummen. Enkele ex-bandleden zullen er ook act de présence geven. “We gaan doen wat we altijd doen, mensen amuseren. Volgens de 4 P’s: passion, power, people en party.”Author : Jo Sente

1.286 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page